Serieondernemer Kristof Cannoot strijdt al 10 jaar voor therapietrouw en ontzorgt de overbelaste zorgsector
“Therapietrouw verbeteren is een van de meest onderschatte hefbomen in de gezondheidszorg.”
"Binnen dit en zeven jaar gaat er in België een kleine 40% van de huisartsen met pensioen". Een verrassende quote uit de podcast 'Stemmen tot zorgen'. Naast vergrijzing is één van de oorzaken van het dalende aantal huisartsen ondermeer de roofbouw op hun tijd, energie én algehele leven. De nieuwe generatie huisartsen zal daarom op een hele andere manier te werk gaan. Één van de oplossingen? Het optimaliseren van therapietrouw, om de zorg te ontzorgen. Iets waar serieondernemer Kristof Cannoot zich al 10 jaar voor inzet: “Therapietrouw verbeteren is een van de meest onderschatte hefbomen in de gezondheidszorg.”
In 2017 lanceerde Kristof Cannoot, na een succesvolle carrière in de farmaceutische industrie, het project "Merelbeke zit op schema" met als doel bewustwording te creëren rond het medicatieschema en therapietrouw. Een succesvolle campagne die daarna in meer dan 15 Vlaamse steden werd uitgerold. Sinds 2022 gaat Kristof nog een stap verder: met zijn startup Polly wil hij therapietrouw bevorderen in heel België. “Polly is een innovatieve kosteloze dienst die medicatie per innamemoment sorteert en verpakt voor chronische patiënten. Op die manier kunnen we therapietrouw verhogen. Het correct gebruik van medicatie zorgt ervoor dat de patiënt minder vervolgconsultaties nodig heeft bij de huisarts. Dit verlaagt niet alleen de werkdruk bij huisartsen, maar verhoogt ook de kwaliteit van de zorg” stelt Kristof Cannoot.
Kristof Cannoot licht toe: "Door medicatie per dosis en per dag overzichtelijk te verpakken, helpt Polly patiënten om hun therapietrouw te verhogen. Het correct gebruik van medicatie zorgt ervoor dat de patient minder vervolgconsultaties nodig heeft bij de huisarts. Dit verlaagt niet alleen de werkdruk bij huisartsen, maar verhoogt ook de kwaliteit van de zorg."
Een win-win voor elke stakeholder in het zorgsysteem:
- Patiënt en familieleden – minder gedoe met pillendozen, betere therapietrouw en dus minder ziekenhuisopnames en beter voor de gezondheid.
- Thuisverpleegkundigen – minder tijd verliezen aan ontblisteren medicatie, meer tijd voor echte zorg.
- Apotheken – minder manueel medicatie klaarzetten, efficiënter werken en meer tijd voor persoonlijke zorg van de patiënt.
- Ziekenhuizen - patiënten blijven langer thuis door betere therapietrouw.
- Artsen: minder onnodige visites en meer zekerheid dat therapie gevolgd wordt.