Bij deze 6 chronische aandoeningen is stiptheid inname medicatie van levensbelang

“Therapietrouw vandaag de dag is een groot probleem. Ongeveer één patiënt op twee maakt dagelijks fouten,” stelt Dr. Sam Ward. “Fouten variëren van het helemaal niet innemen van medicatie tot verkeerde doseringen of inname op het verkeerde tijdstip.”

De helft van de chronische patiënten maakt fouten bij hun medicatie-inname. En die groep is groot, 5 miljoen Belgen neemt minstens één chronisch geneesmiddel. Maar bij volgende aandoeningen is de therapietrouw van éxtra groot belang:

  1. Cholesterol
  2. Hypertensie
  3. Diabetes
  4. Artritis
  5. Chronische longziekten
  6. Epilepsie

Een moeilijke start

Ook Walter (73j) kampt met chronische aandoeningen. Op zijn 48ste kreeg hij de diagnoses diabetes en een hoge bloeddruk, wat betekende dat hij vanaf dat moment dagelijks medicijnen moest innemen. "Ik vond het vooral moeilijk om mijn medicatie tijdig bij te bestellen bij mijn dokter. Ik had moeite om bij te houden welke voorraad ik nog had van welk medicijn." zegt Walter. Bij beide aandoeningen waar Walter aan lijdt, kan het gebrek aan symptomen misleiden door gerust te stellen, waardoor je geneigd bent je medicatie over te slaan. Maar tot wat kan dat leiden? Onregelmatige inname van bloeddrukmedicatie kan gevaarlijke schommelingen in je bloeddruk veroorzaken. Die kunnen leiden tot ernstige complicaties zoals hartaanvallen en beroertes. Op lange termijn kan een gebrek aan therapietrouw je hart- en vaatstelsel beschadigen. Bij diabetes kan het slecht innemen van je medicatie leiden tot hypo's of hypers.

“Onvoldoende therapietrouw kan vergaande gevolgen hebben”, stelt Dr. Ward. Hij verwijst naar cijfers in Europa en zegt: "In Europa hebben we jaarlijks meer dan tweehonderdduizend sterfgevallen vanwege onvoldoende therapietrouw."

Een gemakkelijke oplossing

Via de Polly-service, en in samenwerking met artsen en apothekers, krijgen patiënten hun chronische medicatie individueel en per innamemoment voorverpakt van de apotheker mee naar huis. Op elk zakje worden de medicatie, dosering, dag, datum en uur van inname vermeld. Het risico op medicatiefouten, verwarring of vergetelheid bij het innemen daalt daarmee enorm en speelt een belangrijke rol binnen de ambulante eerstelijnszorg op de Belgische markt.

“Ondertussen hebben we meerdere patiënten, door verschillende artsen doorverwezen. We hebben zelfs een jongere patiënt, een vijftiger. Die jongere patiënt zou perfect zelf zijn medicatie kunnen klaarzetten, maar hij is zo drukbezet dat hij het een meerwaarde vindt – naar zijn eigen therapietrouw – om zakjes te gebruiken. Hij hoeft ze alleen maar open te scheuren en zijn medicatie in te nemen. Zonder na te denken." zegt Apotheek Gortz over Polly.

Story image

“Een oplossing voor meer therapietrouw is een IMV (individuele medicatie voorbereiding) toegankelijk voor alle patiënten,” stelt Dr. Ward. "Dankzij digitalisatie en innovatie kunnen we vandaag de dag behandelingen personaliseren voor een betere kwaliteit voor de patiënt," legt hij uit. Zo kan een IMV volgens Ward zowel patiënten als zorgverleners en familieleden ondersteunen in het medicatiebeheer.


Polly werd in het leven geroepen door drie Belgische serieondernemers met ervaring in zowel farma, tech als distributie: Toon Coppens, Kristof Cannoot en Andy Decuypere. De start-up is gespecialiseerd in geautomatiseerde Individuele Medicatievoorbereiding (IMV) met behulp van de meest geavanceerde technologie, en is onderdeel van Fidelmed NV, een onafhankelijke Belgische groothandel in gezondheidsproducten met ook een gespecialiseerde apotheek in Mariakerke. Polly is ondertussen beschikbaar bij meer dan tweehonderd apothekers in België. 

Story image

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over oSérieux! PR & Events

oSérieux! PR & Events
p/a Silversquare Zaventem
Ikaroslaan 1
1930 Zaventem

Affiliate partner of Omnicom
Founding partner of Desmos