Belgische 55-plusser voelt zich veiliger met het licht aan  

Nieuw Belgisch onderzoek door Ivox in opdracht van Philips Hue / Signify toont aan dat verlichting een grote invloed heeft op ons veiligheidsgevoel en dat slimme verlichting onze woning veiliger kan maken. 

 • 8 op de 10 55-plussers voelt zich veiliger met voldoende verlichting in en rond hun woning.
 • 60% van de 55-plussers laat het licht branden om te doen alsof er iemand thuis is.
 • 88% van de 55-plussers is ervan overtuigd dat voldoende verlichting in en rond het huis woninginbraken kan voorkomen.
 • 3 op de 4 Belgen (60% 55-plussers) vindt verlichting met bewegingsdetector belangrijk om ongewenste bezoekers af te schrikken.

Brussel, België. Philips Hue / Signify (Euronext: LIGHT), wereldleider in verlichting, publiceert een nieuw onderzoek naar de rol van verlichting binnen Belgische huishoudens. Uit de bevraging van meer dan 2000 Belgen* blijkt dat verlichting een grote invloed heeft op ons veiligheidsgevoel en licht een belangrijk onderdeel uitmaakt van een ‘ideaal’ beveiligingssysteem. De Belg laat licht branden om te doen alsof er iemand thuis is of gebruikt lichtbewegingsdectors om ongewenste bezoekers af te schrikken. ​

Story image

Licht >> donker

27% van de Belgen (22% 55-plussers) noemt zichzelf ronduit bang in het donker. 80% voelt zich in het algemeen wel veiliger met het licht aan. Licht geeft ons een gevoel van veiligheid maar draagt ook bij aan het beveiligen van onze woning. Dat blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek: maar liefst 85% van de Belgen (88% 55-plussers) geeft aan dat een goede verlichting kan bijdragen aan het voorkomen van woninginbraken en 89% (90% 55-plussers) is ervan overtuigd dat dit ongewenste bezoekers kan afschrikken. Wist je trouwens dat 30% van de 55-plussers zich meer zorgen maakt over inbraak wanneer ze met vakantie zijn tijdens de winterperiode tov. de zomerperiode? Met kerst en nieuw maakt 26% zich extra zorgen over inbraak wanneer ze bij familie of vrienden zijn.

Doen alsof je thuis bent, ook al ben je weg

Licht-of geluidalarmen, een zichtbaar anti-inbraaksysteem of een zichtbare camera zijn volgens veel Belgen effectieve manieren om inbrekers af te schrikken. Maar niets werkt volgens ons beter dan te doen alsof er iemand thuis is. 9 op de 10 Belgen (87%) past dit wel eens toe wanneer ze voor een langere periode weg zijn, vooral met ‘klassieke’ methodes.

De meest gebruikte “ik ben wel thuis” -tactieken bij 55-plussers zijn:

 • 82% vraagt buren of familie om de post op te halen.
 • 61% laat (af en toe) licht branden.
 • 50% vraagt aan iemand om de gordijnen of rolluiken open of dicht te doen.

Het ideale beveiligingssysteem

Een minderheid van de 55-plussers (25%) van de respondenten heeft thuis een beveiligingssysteem. En geven beduidend minder aan dat ze overwegen een beveiligingssysteem te installeren. (26% tov. 39% <55-plus). Gaan ze toch voor beveiliging, dan kiezen 55-plussers voor een camera (40%) om in de gaten te houden wat er thuis en rondom hun woning gebeurt. Nochtans hoeft dit niet duur of ingewikkeld te zijn. Er zijn heel wat slimme toestellen waarmee je je woning eenvoudig kan beveiligen.

Belgen geven hoge scores aan kenmerken waaruit zo’n beveiligingssysteem hoort te bestaan. En net als 87% van de Belgen is de meest gekozen functionaliteit ook voor 55-plussers (81%) ‘verlichting die aanspringt wanneer beweging wordt gedetecteerd’. Over de andere functionaliteit:

 1. Verlichting die aanspringt met een bewegingsdetector (81% vd 55-plussers vindt dit belangrijk)
 2. Camera’s om altijd te zien wat in en rond de woning gebeurt (81%)
 3. Slimme verlichting die doet alsof je thuis bent (80%)
 4. Zichtbaar geïnstalleerde camera’s zodat inbrekers weten dat ze gefilmd worden (80%)
 5. Alarmnotificaties krijgen op je gsm (79% tov 90% bij <34)
 6. Automatische waarschuwing van politie of veiligheidsdiensten (77%)
 7. Geluidsalarm wanneer beweging wordt gedetecteerd (77%)
 8. Eén centrale app om alles te beheren, zowel verlichting, camera, notificaties etc. (67%)

Deze kenmerken zijn terug te vinden in het allernieuwste Philips Hue Bright Home Security systeem, dat verlichting en beveiliging in één centrale app combineert. Het slimme systeem werd uitgebreid met bewegings-en contactsensoren, beveiligingscamera’s en nieuwe functionaliteiten in de app.

“Philips Hue zorgde al langer voor veiligheid van het huis met verlichtingstimers en bewegingssensors. Met de extra accessoires spelen we in op wat consumenten verwachten van een beveiligingssysteem: een combinatie van slimme verlichting, performante camera’s en een innovatieve app waarmee gebruikers in real-time beelden en informatie ontvangen. Met verlichting die automatisch aanspringt, lijkt het alsof er altijd iemand thuis is. De bewegingsmeldingen houden je constant op de hoogte over wat er thuis gebeurt. Met de terugspreekfunctie kan je bezoekers bovendien op afstand aanspreken. En met één tik in de app laat je je verlichting knipperen en het alarm van je beveiligingscamera afgaan. Alles dus voor dat gerust gevoel, waar je ook bent!”, Jasper Vervoort, Business Leader Philips Hue bij Signify.

--- EINDE ---

Voor meer informatie, neem contact op met:

PR Manager Signify Benelux
Dominique Zaman
[email protected]

Over Philips Hue

Philips Hue is de wereldleider in slimme verlichting. Met zijn assortiment slimme LED-lampen, verlichtingsarmaturen, sensoren en slimme schakelaars brengt Philips Hue slimme verlichting in het dagelijks leven. Met het slimme verlichtingssysteem bepaalt u de sfeer met prachtige kleuren en lichtscènes, stelt u handige timers en automatiseringen in om u veiliger te voelen in jouw omgeving, gebruikt u het beste licht voor jouw dagelijkse activiteiten en maakt u het leven zoveel makkelijker.

Voor meer informatie over de nieuwste Philips Hue-producten en app-functies kun je terecht op www.philips-hue.com

Over Signify

Signify (Euronext: LIGHT) is wereldleider in verlichting voor professionals en consumenten en verlichting voor het Internet of Things. Onze Philips producten, Interact connected lighting systemen en dataverzamelingsservices bieden bedrijfswaarde en transformeren het leven in huizen, gebouwen en publieke ruimtes. Met een omzet in 2022 van EUR 7,5 miljard, ongeveer 35.000 werknemers en een aanwezigheid in meer dan 70 landen, benutten we het buitengewone potentieel van licht om de kwaliteit van het leven van mensen te verrijken en om een duurzame wereld te creëren. We werden volledig CO2-neutraal in onze operaties in 2020staan sinds onze IPO voor het zesde jaar op rij in de Dow Jones Sustainability World Index en werden in 20172018 en 2019 uitgeroepen tot Industry Leader. Nieuws over Signify is te vinden in onze Newsroom en op TwitterLinkedIn en Instagram. Informatie voor investeerders kan worden gevonden op onze pagina Investor Relations.

 

 

Over oSérieux! PR & Events

oSérieux! PR & Events
p/a Silversquare Zaventem
Ikaroslaan 1
1930 Zaventem

Affiliate partner of Omnicom
Founding partner of Desmos