Week van het Konijn: waarom konijn nooit verveelt

Vlaamse klassiekers of verrassende culinaire creaties: tijdens de Week van het Konijn van 25 januari t.e.m. 1 februari zet VLAM samen met retailers en zelfstandige slagers opnieuw Belgisch konijnenvlees in de kijker.

De 3 meest succesvolle konijngerechten op lekkervanbijons.be in 2022? Konijn met pruimen en oesterzwammen en salie, konijn met mosterd en champignons en konijn met krieken.

“Eenvoudige, klassieke gerechten met konijn blijven het dus goed doen,” zo vertelt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. “We blijven fan van onze Vlaamse klassiekers. Konijn past in dat rijtje, maar is ook een échte allround lekkernij waarmee je bijzonder veel variatie kan brengen in de keuken. En net dat willen we met de Week van het Konijn in de kijker zetten.”

Mager en overladen met smaak

Uit recent onderzoek* blijkt dat een van de belangrijkste goede voornemens die Belgen (77%) zouden willen volhouden gezonder eten is. In 2022 veranderde de helft van de Belgen zijn eetgewoonten om een gezondere levensstijl aan te nemen. Konijnenvlees past hier perfect in. Achter deze sappige smaaksensatie schuilt een mager stukje vlees dat makkelijk verteerbaar is.

“Konijn past perfect in de zoektocht van consumenten naar gezondere gerechten,” zo vertelt Liliane enthousiast. “Wist je trouwens dat konijn gemiddeld slechts ongeveer 9 g vet per 100 g bevat. Een bout doet het nog beter met gemiddeld 4 g vet per 100 g.”

Konijn van bij ons. Lokaal en duurzaam.

Consumenten hechten veel belang aan lokale voeding en duurzaamheid. Het konijnenvlees in onze winkels is veelal afkomstig van konijnen uit diervriendelijke parksystemen. “België is een voorbeeld voor andere lidstaten op gebied van dierenwelzijn,” zo stelt Liliane. “In België worden konijnen gehouden in een systeem van parkhuisvesting, waarbij de konijnen veel ruimte hebben en ze beschikken over hout, stro, hooi en ander knaagmateriaal om hun welzijn te bevorderen.”

Konijnenvlees is ook een duurzame vleessoort. De voeding van konijnen bestaat uitsluitend uit “afvalproducten” zoals zemelen, zonnepit- of koolzaadschroot of plantaardig vezelrijk ruwvoeder (luzerne, grasmeel en hooi of stro). Liliane vult aan: “Al deze grondstoffen zijn lokaal beschikbaar en zeer goed passend in een kringlooplandbouw. Of hoe konijnen als vleesproducent terug “hip” zijn in tijden waar grote inspanningen voor het beheersen van de klimaatopwarming zullen gevraagd worden.”

Konijn verveelt nooit op tafel

Konijn kan je kopen in zijn geheel of versneden in panklare porties: bouten, rug, schouders, filets, medaillons. Snel, makkelijk en naar ieders maat en wens. Konijn is een allround lekkernij. Niet enkel een stoofpotje op grootmoederswijze is goddelijk. Ook lichte gerechtjes met enkel filet of bout zijn verrukkelijk. En bovendien ook makkelijk te bereiden. Met konijn stap je van de platgetreden paden af en zorg je voor extra veel variatie in de keuken.

 

Kapsalon met konijn en groentefrietjes

Onze Noorderburen zijn al langer dol op kapsalon, een gerecht met frietjes, kaas en vlees. Deze gezondere versie met knapperige groentefrietjes en een lekker knoflooksausje moet je zeker eens proberen.

https://www.lekkervanbijons.be/recepten/kapsalon-met-konijn-en-groentefrietjes

Konijnenbouten met gremolata, wortelen en parelcouscous

Een lekker sappige konijnenbout, dat smaakt! Serveer de parelcouscous met groentjes en werk af met gremolata.

https://www.lekkervanbijons.be/recepten/konijnenbouten-met-gremolata-wortelen-en-parelcouscous

Broodje pulled rabbit met barbecuesaus

‘Pulled pork’ kende je al, maar heb je ook al van ‘pulled rabbit’ gehoord? Mager vlees van traag gegaarde konijnenbouten, dat is om duimen en vingers bij af te likken.

https://www.lekkervanbijons.be/recepten/broodje-pulled-rabbit-met-barbecuesaus

Meer tips en inspiratie vind je op de campagnewebsite www.dezekeerkonijn.be

 

Recepten Chef Kwinten De Paepe

“Ik ben zelf écht fan van konijn en ging maar wat graag de uitdaging aan om mijn lievelingsgerechten met konijn een Oosterse toets te geven. Mijn absolute favoriet? De twist die ik bedacht voor de bekendste Belgische klassieker. ​ Geen konijn met pruimen, maar konijn met hoisin-saus. ​ Zoooo lekker om de 2 culturen te mixen.” Kwinten De Paepe

Konijn met op z’n Oosters

Kwinten De Paepe x Wok Dynasty

Nodig:

Bouten van konijn 1 per persoon

  • 4 uien
  • 2 eetlepels Hoisinsaus
  • 75 cl Bruin tafelbier
  • 2 eetlepels mosterd
  • 4 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 3 takjes tym
  • 2 teentjes look
  • Kippenbouillon (of konijn)
  • Maizena
  • Peper
  • Zout
  • Olie of boter

Hoe:

  • Pel en snij de uien in dunnen reepjes.
  • Kleur de bouten aan in vetstof.
  • Haal ze uit de braadpan.
  • Voeg de uien toe aan de braadpan en laat ze lichtjes kleuren (stoven).
  • Voeg de kruidnagel, laurier, tym en look, mosterd toe.
  • Leg de bouten of de uien.
  • Bevochtig met het bier en de kippenbouillon tot alles onder staat.
  • Plaats in de oven op 180°C 1,5 tot 2 u.
  • Haal de bouten uit de jus.
  • Smaak af met de Hoisinsaus naar smaak.
  • Kruid de jus met peper en zout, binden met maizena

Konijn met een symfonie van wortelen, pinda en koriander

Kwinten De Paepe x Wok Dynasty

Nodig:

  • 4 filets van konijn
  • 2 oranje wortels
  • 2 gele wortels
  • 1 pastinaak
  • 1 peterselie wortel
  • Gemberwortel (of gember poeder)
  • Geroosterde niet gezouten pindanoten
  • Koriander
  • Peper
  • Zout 
  • Boter

Hoe:

  • Schil de wortels en snij ze op maat.
  • Stoof de verschillende soorten wortels aan tot gaar in boter, samen met de gember.
  • Bak, kruid de konijnen filets aan in boter tot gaar. (goudbruin)
  • Hak de noten fijn en roer ze onder wortels.
  • Bestrooi met vers geplukte koriander.

 

Waterzooi van konijn met een Aziatische twist

Kwinten De Paepe x Wok Dynasty

Nodig:

  • 4 bouten van konijn (1 per persoon)
  • 200g Selder
  • 200g Wortel
  • 200g Ui
  • 200g Prei
  • Kippenbouillon (of konijn)
  • 1 citroengras stengel
  • 1 steranijs
  • Gember
  • Look
  • Peper
  • Zout
  • Maizena
  • Olie of boter

Hoe:

  • Bak de bouten aan in olie of boter tot bruin.
  • Haal ze uit de braadpan.
  • Snij de groenten in dunnen reepjes
  • Stof ze aan in de braadpan met olie of boter
  • Voeg de aromaten toe (citroengras, steranijs, gember)
  • Laat. Alles even stoven.
  • Voeg de bouten weer toe en bevochtig met kippenbouillon.
  • Plaat inn de oven op 180°C gedurende 1,5 a 2 u.
  • Haal de bouten uit de jus.
  • Kruid de jus met peper en zout.
  • Binden met maizena.

Oosterse salade met krokant konijn.

Kwinten De Paepe x Wok Dynasty

Nodig:

  • 4 filets van konijn
  • 1ei
  • 1 eetlepel bloem
  • 4 eetlepels Panko
  • 1/2 Chinese kool
  • 2 rode uien
  • 1 komkommer
  • 4 radijsjes
  • Soja olie
  • Vissaus
  • Sojasaus
  • Chili
  • Look
  • Gember
  • Pijpajuin
  • Sesamzaadjes
  • Krokante gebakken uitjes
  • Munt
  • Koriander
  • Mihoen
  • Peper 
  • Zout

Hoe:

  • Paneer de dungesneden (in de lengte) filets van konijn.
  • (Haal door de bloem, ei, panko)
  • Frituur deze in sojaolie op 180 °C graden tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Schil en snij de komkommer, ui, radijsjes en de Chinese kool.
  • Vermeng deze met elkaar, kruid met peper en zout.
  • Maak de vinaigrette door sojaolie te vermengen met sojasaus, vissaus, look, gember en fijngesneden chili.
  • Pijpajuin en sesamzaadjes.
  • Vermeng de vinaigrette onder de salade
  • Werk de salade af met gefruite mihoen, verse koriander en munt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Meest recente verhalen

Website preview
Belgische première van Jonathan Larsons tick, tick… BOOM! in Brussel
Dit najaar brengt The Bridge Theatre een primeur naar Brussel: de allereerste Belgische productie van de meeslepende rockmusical tick, tick… BOOM!. Van Jonathan Larson, de legendarische maker van RENT, komt een rauw, eerlijk en hartstochtelijk verhaal vol dromen, twijfels en onvergetelijke muziek.
press.oserieux.be
Website preview
Een verhaal in elke steek: oSérieux verwelkomt Belgisch lederwarenhuis AESAERT
AESAERT staat voor tijdloze elegantie, duurzame keuzes en eenvoud. Elk stuk is ontworpen om jarenlang mee te gaan en dat niet alleen in kwaliteit, maar ook in stijl. Het Belgische leer dat wordt gebruikt, is plantaardig gelooid, wat het tot één van de meest milieuvriendelijke keuzes maakt binnen de sector. De meeste tassen worden vandaag nog steeds met de hand vervaardigd in het atelier in Gent. Elke creatie wordt met zorg en precisie afgewerkt.
press.oserieux.be
Website preview

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over oSérieux! PR & Events

Neem contact op met

p/a Silversquare Zaventem Ikaroslaan 1 1930 Zaventem Affiliate partner of Omnicom Founding partner of Desmos

+ 32 475 773 883

info@oserieux.be

www.oserieux.be