Samenwerking aan baanbrekende telecom white box biedt ongekende netwerkprestaties en insights

AT&T team gaat in drie maanden van chipproductie naar praktijktest

Als je in de nabije toekomst in een zelfrijdende auto stapt, is deze waarschijnlijk verbonden met een netwerk. Deze netwerkverbinding moet razendsnel zijn. Hij moet de data van de auto zelf en alle auto’s in de directe omgeving in real-time verwerken met hoge betrouwbaarheid. Als de auto een opdracht ontvangt om af te slaan, te stoppen of te versnellen, moet het duidelijk zijn dat de opdracht is verzonden en ontvangen.

Een dergelijke functionaliteit vereist scherpe data-telemetrie, die een steeds belangrijkere rol gaat spelen naarmate er meer van dit soort real-time applicaties verschijnen.

De nieuwe white box-switch, onlangs getest door AT&T*, kan dit mogelijk maken.

Op 28 maart hebben technici van AT&T en andere partijen met succes een testprogramma afgerond, bestaande uit vijf praktijkproeven met een open-source white box-switch voor verwerking van klantverkeer. Dat wil zeggen dat ze een gemeenschappelijk open netwerkbesturingssysteem gebruikten, in combinatie met chips van verschillende leveranciers. AT&T bouwde daarmee een netwerkcomponent die voldoet aan de hoge databehoeften.

De geteste boxen leverden sterke telemetrie voor het ECOMP-platform, om het verkeer van Washington DC naar San Francisco te monitoren. Naar verwachting levert deze technologie snellere innovaties voor vrijwel alle apparaten met netwerkverbinding. Het is vergelijkbaar met de manier waarop betrouwbare GPS-tracking en GPS-navigatie op smartphones hebben gezorgd voor compleet nieuwe toepassingen en diensten.

Bovendien is de softwarefunctionaliteit niet vast verbonden met een bepaald hardwareplatform. Met dezelfde software kunnen pakketten ongeacht de gebruikte chip verzonden worden.

De ontwikkeling van deze white box-switch gebeurde in samenwerking met een aantal vooraanstaande bedrijven. Barefoot Networks, Broadcom, Delta Electronics, Edgecore Networks, Intel Corporation en SnapRoute leverden de gestandaardiseerde hardware en open source-software waarop de nieuwe netwerkswitches draaien.

De Agema AGC7648A switch van Delta gebruikte Broadcom Qumran chips en het SnapRoute netwerkbesturingssysteem in één locatie.

Een tweede locatie gebuikte de Wedge 100BF systemen van Edgecore, met Barefoot 6.5 Tb/s Tofino-chips waarvan de forwarding plane werd gespecificeerd met de P4 open source programmeertaal. Dit om de standaard switching- en routingtaken, en de In-band Network Telemetry (INT) functionaliteit uit te voeren. FlexSwitch, het open netwerk-OS van SnapRoute, werd gebruikt als control plane en samenbindend besturingssysteem.

Processors op basis van Intel-architectuur draaiden het besturingssysteem van SnapRoute waarmee de chips van Barefoot en Broadcom werden aangestuurd, als ook de verschillende interfaces op de white boxes.

“We zijn nog maar net begonnen met dit proces, maar we zien nu al geweldige mogelijkheden om sneller te innoveren, kosten te verlagen en – nog belangrijker– te voorzien in de toekomstige behoeften van onze klanten”, aldus Andre Fuetsch, hoofd van AT&T Labs en Chief Technology Officer van AT&T. “Met deze proef hebben we traditionele switches, ter grootte van een aantal ruime koelkasten, vervangen door een chip die letterlijk in je hand past. We verwachten dat white box een grote rol gaat spelen in de toekomst van het wide area network.”

Er is steeds meer behoefte aan een efficiëntere switch. Het dataverkeer over ons draadloze netwerk is sinds 2007 met factor 250.000 gegroeid. Zelfrijdende auto’s, augmented reality, virtual reality en andere technieken zorgen alleen maar voor een toename in datavolumes, zeker als er straks ook nog eens technologieën als 5G worden uitgerold.

“Een sterk presterende en volledig programmeerbare forwarding plane zorgt dat de netwerkeigenaar leidend wordt”, aldus Craig Barratt, CEO van Barefoot Networks. “We zijn blij te zien dat AT&T zijn productienetwerk inzichtelijk maakt door P4-programma’s te gebruiken met Tofino en In-band Network Telemetry.”

“Broadcom is verheugd met de versnelde omarming van Jericho- en Qumran-producten in diverse segmenten van het netwerk van AT&T”, aldus Oozie Parizer, Senior Director van de Switch Products Group bij Broadcom. “De sleutel voor snellere netwerkinnovatie is consistente levering van krachtige, kosteneffectieve en energiezuinige oplossingen van carrierkwaliteit op basis van standaardchips.”

“De transformatie van het netwerk naar een open, programmeerbaar innovatieplatform is een belangrijk onderdeel om in te spelen op de eisen van de digitale-diensteneconomie”, stelt Sandra Rivera, Vice President en General Manager van de Network Platforms Group bij Intel. “De leidende positie van Intel in server-, virtualisatie- en cloudtechnologie versnelt de huidige netwerkvirtualisatie. Via onze bijdragen aan open source, open standaarden en het faciliteren van grootschalige ecosystemen blijven we met voorlopers als AT&T samenwerken om nieuwe oplossingen en diensten sneller en kosteneffectiever op de markt te brengen.”

“We vinden het geweldig om met AT&T samen te werken aan deze grootschalige praktijkproef”, zegt Jason Forrester, CEO en oprichter van SnapRoute. “Nieuwe toepassingen als streaming video, zelfrijdende auto’s en telemedicine stuwen de vraag naar netwerkcommunicatie naar ongekende hoogte. Dit biedt kansen om operators meer controle over hun netwerken te geven, en daarmee gebruik te maken van onze modulaire en uitbreidbare FlexSwitch-software, gecombineerd met standaardchips.”

De nieuwe switches zijn naadloos geïntegreerd met het ECOMP-platform van AT&T. We hebben ECOMP recentelijk overgedragen aan de Linux Foundation om het vrij te geven als open source, onder de naam Open Network Automation Platform (ONAP). De IT-sector pakt ONAP snel op als standaard orkestratieplatform voor softwaregeoriënteerde netwerken. We gebruiken ook onze zelfontwikkelde ToRC software voor pakketnetwerkbeheer op deze switches.

Verder verkennen we ook white box-opties voor andere netwerkapparatuur. Een van de onderzoeksterreinen is de vervanging van de merkgebonden routers in onze GSM-masten door white box-routers. We verwachten daarmee de capaciteit van elke mast enorm te vergroten zonder dat de kosten stijgen. Als je bedenkt dat AT&T een sterk verspreid netwerk heeft met ruim 5.000 kantoren en meer dan 60.000 masten, heeft dit een aanzienlijke impact.

“Net als bij open besturingssystemen, zoals Linux, waar community’s stimuleerden om bij te dragen aan de ontwikkeling van krachtige en veelzijdige besturingsplatforms, heeft nu ook het netwerkecosysteem een dergelijk omslagpunt bereikt”, aldus Chris Rice, Senior Vice President Network Architecture & Design van AT&T. “Dat stelt ons in staat een nieuw netwerkparadigma te formuleren, waarin hardware en software zijn gesplitst voor vereenvoudiging, betere prestaties en snellere innovatie.”

*AT&T producten en diensten worden geleverd of aangeboden door dochter- en zusterbedrijven van AT&T Inc. onder de merknaam AT&T , en niet door AT&T Inc.

 

Over AT&T

AT&T Inc. (NYSE:T) geeft miljoenen mensen en bedrijven over de hele wereld toegang tot toonaangevende mobiele en high-speed internet- en entertainmentdiensten. We bieden het beste Amerikaanse datanetwerk* en de beste werelddekking van alle Amerikaanse aanbieders van draadloze verbindingen.** We zijn een van ’s werelds grootste providers van betaal-tv. We hebben tv-abonnees in de VS een 11 Latijns-Amerikaanse landen. Bijna 3,5 miljoen bedrijven, van kmo's tot wereldspelers, vertrouwen op AT&T voor slimme, optimaal beveiligde oplossingen. 

Kijk voor meer informatie over de AT&T producten en diensten op about.att.com. Volg ons nieuws op Twitter op @ATT, op Facebook op facebook.com/att en op YouTube op youtube.com/att.

Over oSérieux! PR & Events

oSérieux! PR & Events
Affiliate partner of Fleishman Hillard
Jean Monnet laan 14
1200 Brussel