ROAMER OF SWITZERLAND: het succesverhaal van een Zwitsers traditiemerk

Vrijdag 12 juni 2015 — Het succesverhaal van de Zwitserse horlogemaker ROAMER OF SWITZERLAND begint in 1888. ROAMER is een horlogemerk met een traditierijk verleden dat tot op vandaag onafhankelijk is weten te blijven, en meer dan 125 jaar ononderbroken innovatie en de superieure kwaliteit van het Zwitserse horloge belichaamt.

Het begint voor ROAMER allemaal met de visie van een pionier: de Zwitserse industrieel Fritz Meyer (1859-1926) wou een stevig maar elegant horloge maken waarmee iedereen wil pronken. De eerste stap in de verwezenlijking van zijn droom zet hij wanneer hij in 1888 in Soleure een atelier opent waar cilinderechappementen voor mechanische horloges worden gemaakt. Hij is 29 jaar jong, maar de eerste steen voor de nu 125-jarige traditie van ROAMER is gelegd. 

In zeven jaar tijd kent het bedrijf een mooie groei en het gaat na cilinderechappementen ook volledige horloges maken. In 1897 slaagt Meyer er ook in om het pad te effenen voor de verdere bestaansgeschiedenis van ROAMER, dat op dat ogenblik al zo’n 60 medewerkers telt. Zo vervaardigt hij voor het eerst zijn eigen raderwerk, dat ter gelegenheid van zijn 38ste verjaardag de naam Calibre nr. 38 krijgt.

Rond de eeuwwisseling, naar aanleiding van de productie van het 500.000ste raderwerk, verwezenlijkt Meyer zijn droom: in 1905 slaat hij de handen in elkaar met de ambitieuze horlogemaker Johann Stüdeli, met wie hij het bedrijf Meyer & Stüdeli opricht. In 1908 wordt de horlogelijn ROAMER, dan al een voltreffer, in Zwitserland als handelsmerk gedeponeerd.

Van raderwerk tot horloge

In de jaren die daarop volgen, specialiseert het bedrijf zich in de vervaardiging van uiterst precieze raderwerken die Meyer en Stüdeli naar zichzelf vernoemen: de MST. De raderwerken vinden gretig aftrek, zodat Meyer & Stüdeli de productie verhoogt naar 3.000 horloges per dag om aan de groeiende vraag te voldoen. In 1923 en de jaren daarna rollen telkens meer dan 1 miljoen raderwerken van de band. Om de kwaliteit te garanderen, maakt het bedrijf nu ook zijn eigen kasten, waarmee het meteen grotendeels onafhankelijk wordt van zijn leveranciers.

Een van de fel gegeerde automatische MST-raderwerken draagt dan al de naam die later de naam van het merk zal worden: ROAMER. In 1909 opent Leo Meyer, de zoon van Fritz Meyer, in Groot-Brittannië een vestiging die tot in de jaren ’70 een van de grootste markten van ROAMER zal bedienen.

In de jaren ‘30 kent het aantal personeelsleden een forse groei. Het huis Meyer & Stüdeli kan met zijn 1.300 medewerkers nu voor het eerst ook een eigen lijn van wijzerplaten maken. Het bedrijf vervaardigt alle stukken zelf en eist zijn plaats op als een van de belangrijkste Zwitserse fabrikanten van horlogeonderdelen.

 

Een traditiemerk is geboren

In de jaren 1940 worden een hele reeks patenten geregistreerd wanneer het bedrijf zelf hele horloges begint te vervaardigen. Een van de talrijke uitvindingen die een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf zijn, is een kast die bijzonder waterbestendig is en heel weinig onderhoud vergt. In die tijd zonder meer revolutionair. Bovendien merken ook Britse testpiloten dat het automatische raderwerk van ROAMER geen moeite heeft met de extreme omstandigheden in een supersonisch vliegtuig, en dat zelfs duikvluchten en temperatuurdalingen niets afdoen aan de precisie van het beproefde horloge.

Daarna worden de kwaliteiten van de ROAMER-modellen van Meyer & Stüdeli aangeprezen in reclameopschriften en advertenties, en in 1945 krijgt het bedrijf met zijn eerste vestiging in New York vaste voet aan de grond op de Amerikaanse markt. Het succes van de prestigieuze ROAMER-lijn en de sterke groei van de wereldwijde markt brengt een naamsverandering met zich mee: vanaf 1952 gaat de horlogemaker door het leven als ROAMER Watch Co. SA. Het Engelse woord ‘roamer’, dat ‘wereldreiziger’ betekent, staat voor de ambitie van het bedrijf om vooruitstrevend te zijn en benadrukt het belang dat het merk aan de Britse en bij uitbreiding ook aan de internationale markt hecht.

Glansrijke modellen

In 1955 kan de Anfibio-lijn van ROAMER op een golf van enthousiasme rekenen. Deze lijn is namelijk voorzien van een revolutionair technisch hoogstandje: een gepatenteerde waterdichte kast. Deze functionele en betrouwbare lijn doet wereldwijd harten sneller slaan. 
Ook de sinds de jaren 1950 geproduceerde Stingray-lijn is legendarisch. De klassieke Stingray-modellen met hun discrete wijzers, de aanduidingen die met de grootste precisie op de wijzerplaat zijn aangebracht en het hoogwaardige automatische raderwerk MST, zijn nu een zeldzaam verzamelobject. Een moderne versie van deze lijn maakt vandaag nog steeds deel uit van de collectie, en blijft deel uitmaken van de lange ROAMER-traditie.
Gedreven door een niet-aflatende zucht naar innovatie voegt ROAMER in 1972 het kwartsmechanisme aan zijn gamma toe. Drie jaar nadat het merk het eerste kwartshorloge ter wereld heeft verkocht, brengt het zijn eigen kwartscollecties uit. ROAMER slaagt erin de tijdsgeest te vatten en zijn horloges op internationale schaal te verkopen.

Wanneer ROAMER OF SWITZERLAND in 2003 de collectie Compétence op de markt brengt, grijpt het terug naar zijn traditierijke geschiedenis als producent van mechanische horloges. Met hun unieke historische design en hun uitzonderlijke kwaliteit brengen de nieuwe modellen hulde aan het erfgoed van de Zwitserse horlogemakerij.

In 2010 verovert ROAMER met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding de markt als het sterkste Zwitserse horlogemerk in het middensegment. In samenwerking met gerenommeerde internationale partners slaagt het merk erin zijn netwerk voorgoed uit te breiden.

In 2013 heeft ROAMER OF SWITZERLAND naar aanleiding van zijn 125-jarige bestaan een beperkte editie van zijn gewaardeerde Stingray Chrono Silver heruitgebracht. Deze editie bestaat uit 333 genummerde exemplaren. Het horloge werd geleverd in een speciale doos met een certificaat en een boekje over de ontstaansgeschiedenis van het merk.

Sinds 2015 wordt het merk door Vincent Gaye Company verdeeld.

 

Bijkomende informatie

Vincent Gaye Company - Cindy Kestemont - T.  +32 2 772 25 50 - info@vincentgaye.com

 

ROAMER OF SWITZERLAND Classic Line Gents 179€
ROAMER OF SWITZERLAND Stingray
ROAMER OF SWITZERLAND Superior Moonphase 399€
ROAMER OF SWITZERLAND Vanguard Chrono Gents 349€
ROAMER OF SWITZERLAND Superior Moonphase 399€
ROAMER OF SWITZERLAND Vanguard Chrono Gents 379€
ROAMER OF SWITZERLAND Ceraline Saphira Ladies 339€
ROAMER OF SWITZERLAND Ceraline Saphira Gents 299€.
ROAMER OF SWITZERLAND Stingray Chrono Diver
ROAMER OF SWITZERLAND Rockshell Mark III 599€
ROAMER OF SWITZERLAND Superior Gents 349€
ROAMER OF SWITZERLAND Searock Gents 599€
ROAMER OF SWITZERLAND Ceraline Saphira Gents 339€
ROAMER OF SWITZERLAND Rockshell Mark III 599€
ROAMER OF SWITZERLAND Superior Moonphase 399€
ROAMER OF SWITZERLAND Vanguard 269€
ROAMER OF SWITZERLAND Classic Line Gents 169€
ROAMER OF SWITZERLAND Searock Ladies 599€
ROAMER OF SWITZERLAND Searock Ladies 599€
ROAMER OF SWITZERLAND Classic Line Ladies 169€
ROAMER OF SWITZERLAND Searock Gents 599€
ROAMER OF SWITZERLAND Classic Line Ladies 179€
ROAMER OF SWITZERLAND Rockshell Mark III 599€
ROAMER OF SWITZERLAND Vanguard Gents 269€
ROAMER OF SWITZERLAND Compétence