De Stichting voor Toekomstige Generaties financiert zeven innovatieve startups om kritieke uitdagingen aan te pakken: water, landbouw, klimaat en voeding

2 december 2025 - Om de steeds groter wordende uitdagingen het hoofd te bieden – van klimaatverandering en druk op watervoorraden tot industriële vervuiling, afhankelijkheid van externe landbouwinputs en dalende voedselkwaliteit – investeert de Stichting voor Toekomstige Generaties 310.000 euro in zeven start-ups die concrete en potentieel baanbrekende oplossingen aanreiken. Deze innovaties komen uit strategische sectoren en kunnen echt een verschil maken voor de toekomst.

De laureaten 2025

Of het nu gaat om een boomgaard die bedreigd wordt door nachtvorst, een fabriek die geconfronteerd wordt met niet-behandelbare afvalstromen, een school waar drankverpakkingen bergen afval veroorzaken of een kantine die te weinig verse groenten kan serveren, de uitdagingen zijn heel reëel en urgent. De zeven laureaten die dit jaar geselecteerd zijn, tonen dat het mogelijk is om met creativiteit en pragmatisme antwoorden te bieden.

  • W’Ice (Laureaat Shinju & Low Carbon Solutions)

Vorst gedurende één enkele nacht kan een volledige oogst vernietigen. W’Ice biedt een eenvoudige en elegante oplossing voor dit toenemende risico: een 100% biologische, vernevelbare antivries-biostimulant die bloesems en jonge scheuten beschermt zonder branders of andere vervuilende technieken.

Een low-tech technologie, ontwikkeld mét en vóór landbouwers, die de manier waarop onze boomgaarden bestand zijn tegen klimaatverandering fundamenteel kan veranderen.

  • Ten Lives (Laureaat SE’nSE)

Het Ten Lives Festival verandert bedreigde mediterrane gebieden in plekken van hoop, waar kunstenaars, burgers en experts samen de watercycli herstellen.

Door het heraanplanten van bomen, gekoppeld aan workshops, en feestelijke momenten creëert het festival nieuwe oases op plaatsen waar de verwoestijning terrein wint.

Deze Belgische uitvinding brengt generaties samen om te tonen dat een festival ook een bron kan zijn van nieuw leven.

  • Bloom Biotech (Laureaat Low Carbon Solutions)

In een Antwerps labo creëert Bloom Biotech een nieuwe generatie leer gemaakt van microalgen. Hun biogeprinte, koolstofarme en recycleerbare materiaal biedt een realistisch alternatief voor dierlijk leer en vermindert de ecologische voetafdruk drastisch. Een gedurfde stap die België zou kunnen positioneren als een toekomstige Europese hub voor duurzame mode.

Oprichters Pedro en Aravind
  • BioFerm’Tech (Laureaat Shinju)

Wat als landbouwers zelf hun bio-inputs konden produceren, rechtstreeks op hun bedrijf? BioFerm’Tech maakt dat mogelijk via een kant-en-klare oplossing die apparatuur, begeleiding en rechtszekerheid combineert. Een innovatie die de autonomie van landbouwbedrijven versterkt, kosten verlaagt en de transitie naar meer duurzame landbouwsystemen ondersteunt.

  • KIWO (Laureaat Shinju)

KIWO revolutioneert onze gewoontes op het gebied van dranken in scholen, in stations en tijdens festivals. Met de KIWO-drankdispenser wordt hydrateren duurzaam én toegankelijk: je kiest uit water of drie andere gezonde optiesVerpakkingen zijn overbodig, want je vult gewoon je eigen drinkbus.

  • eXo Membranes (Laureaat SE’nSE)

Bepaald industrieel afvalwater is zo vervuild dat geen enkele bestaande technologie het kan filteren. eXo Membranes gaat dit “onbehandelbaar water” te lijf met ultra-robuuste membranen die extreme omstandigheden aankunnen. Een belangrijke doorbraak voor een meer circulaire economie, die bovendien een alternatief biedt voor zeer energie-intensieve industriële processen.

  • Terra Alter (Laureaat SE’nSE)

Elke dag worden duizenden groepsmaaltijden geserveerd zonder verse of lokale groenten, door tijdsgebrek of gebrek aan infrastructuur. Terra Alter doorbreekt dit door biologische en lokale groenten te leveren die al kook-klaar zijn, perfect geschikt voor kantines en centrale keukens. Een concrete manier om gezond, duurzaam en lokaal eten terug op ieders bord te brengen.

De laureaten worden in de kijker gezet tijdens de Future Generations Summit” op 4 december, in Tour & Taxis vanaf 17u00.

Voorstelling van de Stichting voor Toekomstige Generaties

De Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt en financiert studenten, jonge onderzoekers en ondernemende jongeren die hun onderzoek, prototypes of startups willen uitbouwen tot hefbomen voor positieve verandering in de samenleving.

De Stichting gaat in tegen het heersende pessimisme en kiest ervoor te geloven in de creativiteit en het vermogen van jongeren om een betere toekomst te creëren.

Echte verandering vraagt volgens de Stichting om een systemische aanpak, in 360°. Dat betekent: tegelijk inspelen op ecologische, sociale, economische en democratische uitdagingen. Dat is de rode draad doorheen al haar acties.

De Stichting voor Toekomstige Generaties werd opgericht in 1998, is erkend als stichting van openbaar nut, pluralistisch, onafhankelijk en actief in de drie gewesten van het land.

De projectoproepen van de Stichting: een hefboom voor impactvolle oplossingen

Om duurzaam ondernemerschap te stimuleren, organiseert de Stichting meerdere complementaire projectoproepen:

SE’nSE, opgericht in 2016 op initiatief van Pierre Mottet (oprichter van IBA en huidige voorzitter van AKT for Wallonia), ondersteunt startups waarvan de innovatie een impactvol antwoord biedt op milieugerelateerde uitdagingen.


Shinju, gelanceerd in 2022 op initiatief van Jérôme Partos in samenwerking met AgroParisTech, ondersteunt duurzame oplossingen op het gebied van landbouw, voeding en biotechnologie.


Low Carbon Solutions, opgestart in 2025 met de steun van de Helios Foundation (CEO Luc Lallemand), richt zich op technologieën en materialen die de CO₂-uitstoot drastisch kunnen verminderen.

Deze oproepen richten zich op startups die al op de markt actief zijn, maar zich nog in een zeer vroeg en risicovol stadium van hun ontwikkeling bevinden. De achtergestelde, leningen tot €50.000 zijn niet-dilutief (zonder aandelenverwatering) en spelen een cruciale rol: ze helpen de eerste groeifases te verzekeren, versterken het vertrouwen van financiële partners en openen de deur naar bijkomende financiering. Bovenop de financiële steun, biedt het Fonds ondernemers de mogelijkheid hun projecten bij te sturen op basis van de constructieve feedback van de jury, samengesteld uit experten, impactinvesteerders en -ondernemers. Verder biedt het zichtbaarheid en toegang tot een uitgebreid netwerk van impactgerichte organisaties en individuen.

Sinds 2016 werden 44 startups gesteund via deze verschillende projectoproepen, voor een totaalbedrag van 1.780.000 euro. De resultaten spreken voor zich, zoals Benoît Derenne, Algemeen Directeur van de Stichting, uitlegt:

“Vandaag de dag is 77% van de gesteunde startups nog steeds actief, en samen hebben ze meer dan 120 banen gecreëerd. Deze resultaten zijn erg bemoedigend en getuigen van de effectiviteit en veerkracht van impactbedrijven. Het laat ook zien dat het zinvol is om risico’s te nemen door dergelijke projecten vroeg in hun ontwikkeling te ondersteunen.”

Verschillende bedrijven kennen vandaag een opmerkelijke groei, van Urbike tot BC Materials, en van Ecopoon tot Bright Energy.

"De Stichting voor Toekomstige Generaties heeft ons heel concreet ondersteund bij het opschalen van onze activiteiten en in de overgang van startup naar wat we vandaag zijn. We stellen vandaag 45 mensen te werk en zijn actief in drie Belgische steden (Brussel, Leuven en Gent)." — Renaud Sarrazin (FR), medeoprichter van Urbike, Laureaat SE’nSE 2018.

Meer informatie: Het persdosier en de foto's kan u hier raadplegen

Charlotte van Bladel

Charlotte van Bladel

oSérieux! PR & Event Agency

Woordvoerder Stichting

NL : Marjan Van de maele : Directrice du développement et de la communication - m.vandemaele@futuregenerations.be- T. +32 495 85 28 61

 

 

 

 

 

Delen

Meest recente verhalen

Website preview
Van eetkamer tot topzaak: zo haal je het Mijn Restaurant-gevoel in huis
Wij Belgen houden van gastronomische belevingen, of dat nu op restaurant of in de gezellige omgeving van onze eigen woonkamer is. Dankzij deze vier tips met aandacht voor sfeer, styling én het juiste licht wordt een diner in je eigen eetkamer plots een Mijn Restaurant-ervaring. Want wie de juiste elementen weet te combineren, verandert van gewone gastvrouw tot ware hostess with the mostess.
press.oserieux.be
Website preview
Wok Dynasty Sint-Martens-Latem viert 15 jaar culinaire beleving
Op 6 december blaast Wok Dynasty Sint-Martens-Latem 15 kaarsjes uit. Met anderhalf decennium ervaring op de teller blijft de zaak trouw aan haar sterke troeven: kwaliteit, gastvrijheid en culinaire vernieuwing. Liefhebbers van de Aziatische keuken vinden er al jaren een unieke totaalbeleving: verse ingrediënten, live cooking en een eigentijds interieur dat een warme Oosterse sfeer ademt. Dankzij die combinatie van variatie, versheid en persoonlijke service groeide Wok Dynasty Sint-Martens-Latem uit tot een vaste waarde in de regio, met een trouw klantenbestand als resultaat.
press.oserieux.be
Website preview
35 jaar horeca op de Oude Markt
Van Ming Dynasty naar Bar Nine, een verhaal van toekomstgerichte ondernemersgeest
press.oserieux.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over oSérieux! PR & Events

Neem contact op met

p/a Silversquare Zaventem Ikaroslaan 1 1930 Zaventem Affiliate partner of Omnicom Founding partner of Desmos

+ 32 475 773 883

info@oserieux.be

www.oserieux.be