Belg maakt zich meer zorgen over inbraak tijdens de winterperiode

Nieuw onderzoek door Ivox in opdracht van Philips Hue / Signify toont aan dat verlichting een grote invloed heeft op ons veiligheidsgevoel en dat slimme verlichting onze woning veiliger kan maken. 

 • 31% van de ondervraagden maakt zich meer zorgen over inbraak tijdens de winterperiode tov. de zomerperiode (7%).
 • 8 op de 10 de Belgen voelt zich veiliger met voldoende verlichting in en rond hun woning.
 • Meer dan de helft van de Belgen laat het licht branden om te doen alsof er iemand thuis is.
 • 85% is ervan overtuigd dat voldoende verlichting in en rond het huis woninginbraken kan voorkomen.
 • 3 op de 4 Belgen vindt verlichting met bewegingsdetector belangrijk om ongewenste bezoekers af te schrikken.

Brussel, België. Philips Hue / Signify (Euronext: LIGHT), wereldleider in verlichting, publiceert een nieuw onderzoek naar de rol van verlichting binnen Belgische huishoudens. Uit de bevraging van meer dan 2000 Belgen* blijkt dat verlichting een grote invloed heeft op ons veiligheidsgevoel en licht een belangrijk onderdeel uitmaakt van een ‘ideaal’ beveiligingssysteem. De Belg laat licht branden om te doen alsof er iemand thuis is of gebruikt lichtbewegingsdectors om ongewenste bezoekers af te schrikken. ​

Story image

Licht >> donker

27% van de Belgen noemt zichzelf ronduit bang in het donker en 45% voelt zich ongemakkelijk. 80% voelt zich in het algemeen wel veiliger met het licht aan. Licht geeft ons een gevoel van veiligheid maar draagt ook bij aan het beveiligen van onze woning. Dat blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek: maar liefst 85% van de Belgen geeft aan dat een goede verlichting kan bijdragen aan het voorkomen van woninginbraken en 89% is ervan overtuigd dat dit ongewenste bezoekers kan afschrikken. Het is dan ook geen verrassing dat 51% van de respondenten aangeeft wel eens met het licht aan te slapen (binnen of buiten). Naast beter zien, is veiligheid hiervoor de belangrijkste beweegreden.

Doen alsof je thuis bent, ook al ben je weg

Licht-of geluidalarmen, een zichtbaar anti-inbraaksysteem of een zichtbare camera zijn volgens veel Belgen effectieve manieren om inbrekers af te schrikken. Maar niets werkt volgens ons beter dan te doen alsof er iemand thuis is. 9 op de 10 Belgen (87%) past dit wel eens toe wanneer ze voor een langere periode weg zijn, vooral met ‘klassieke’ methodes.

De meest gebruikte “ik ben wel thuis” -tactieken zijn:

 • 79% vraagt buren of familie om de post op te halen.
 • 58% laat (af en toe) licht branden. Dat werkt volgens 76% het best met een automatische timer waarbij het licht willekeurig aan- en uitgaat. Dit kan met de slimme verlichting van Philips Hue.
 • 53% vraagt aan iemand om de gordijnen of rolluiken open of dicht te doen.

Het ideale beveiligingssysteem

Een minderheid (28%) van de respondenten heeft thuis een beveiligingssysteem. Nochtans hoeft dit niet duur of ingewikkeld te zijn. Er zijn heel wat slimme toestellen waarmee je je woning eenvoudig kan beveiligen, maar het wordt volgens de meeste Belgen (77%) pas echt interessant wanneer je alles, inclusief je verlichting, vanuit één centrale app kan beheren.

Belgen geven hoge scores aan kenmerken waaruit zo’n beveiligingssysteem hoort te bestaan: Alle acht bevraagde functies worden door 3 op de 4 Belgen belangrijk gevonden, met ‘verlichting die aanspringt wanneer beweging wordt gedetecteerd’ als meest gekozen functionaliteit (87%).

 1. Verlichting die aanspringt met een bewegingsdetector (87% vindt dit belangrijk)
 2. Alarmnotificaties krijgen op je gsm (84% tov 90% bij <34)
 3. Zichtbaar geïnstalleerde camera’s zodat inbrekers weten dat ze gefilmd worden (82%)
 4. Slimme verlichting die doet alsof je thuis bent (82%)
 5. Automatische waarschuwing van politie of veiligheidsdiensten (79%)
 6. Geluidsalarm wanneer beweging wordt gedetecteerd (78%)
 7. Camera’s om altijd te zien wat in en rond de woning gebeurt (77%)
 8. Eén centrale app om alles te beheren, zowel verlichting, camera, notificaties etc. (77%)

Deze kenmerken zijn terug te vinden in het allernieuwste Philips Hue Bright Home Security systeem, dat verlichting en beveiliging in één centrale app combineert. Het slimme systeem werd uitgebreid met bewegings-en contactsensoren, beveiligingscamera’s en nieuwe functionaliteiten in de app.

“Philips Hue zorgde al langer voor veiligheid van het huis met verlichtingstimers en bewegingssensors. Met de extra accessoires spelen we in op wat consumenten verwachten van een beveiligingssysteem: een combinatie van slimme verlichting, performante camera’s en een innovatieve app waarmee gebruikers in real-time beelden en informatie ontvangen. Met verlichting die automatisch aanspringt, lijkt het alsof er altijd iemand thuis is. De bewegingsmeldingen houden je constant op de hoogte over wat er thuis gebeurt. Met de terugspreekfunctie kan je bezoekers bovendien op afstand aanspreken. En met één tik in de app laat je je verlichting knipperen en het alarm van je beveiligingscamera afgaan. Alles dus voor dat gerust gevoel, waar je ook bent!”, Jasper Vervoort, Business Leader Philips Hue bij Signify.

Philips Hue research - key data BE.pdf 141 KB

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX bij 2000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 2000 Belgen bedraagt 2,08%.

--- EINDE ---

Voor meer informatie, neem contact op met:

PR Manager Signify Benelux
Dominique Zaman
[email protected]

Over Philips Hue

Philips Hue is de wereldleider in slimme verlichting. Met zijn assortiment slimme LED-lampen, verlichtingsarmaturen, sensoren en slimme schakelaars brengt Philips Hue slimme verlichting in het dagelijks leven. Met het slimme verlichtingssysteem bepaalt u de sfeer met prachtige kleuren en lichtscènes, stelt u handige timers en automatiseringen in om u veiliger te voelen in jouw omgeving, gebruikt u het beste licht voor jouw dagelijkse activiteiten en maakt u het leven zoveel makkelijker.

Voor meer informatie over de nieuwste Philips Hue-producten en app-functies kun je terecht op www.philips-hue.com

Over Signify

Signify (Euronext: LIGHT) is wereldleider in verlichting voor professionals en consumenten en verlichting voor het Internet of Things. Onze Philips producten, Interact connected lighting systemen en dataverzamelingsservices bieden bedrijfswaarde en transformeren het leven in huizen, gebouwen en publieke ruimtes. Met een omzet in 2022 van EUR 7,5 miljard, ongeveer 35.000 werknemers en een aanwezigheid in meer dan 70 landen, benutten we het buitengewone potentieel van licht om de kwaliteit van het leven van mensen te verrijken en om een duurzame wereld te creëren. We werden volledig CO2-neutraal in onze operaties in 2020staan sinds onze IPO voor het zesde jaar op rij in de Dow Jones Sustainability World Index en werden in 20172018 en 2019 uitgeroepen tot Industry Leader. Nieuws over Signify is te vinden in onze Newsroom en op TwitterLinkedIn en Instagram. Informatie voor investeerders kan worden gevonden op onze pagina Investor Relations.

Over oSérieux! PR & Events

oSérieux! PR & Events
p/a Silversquare Zaventem
Ikaroslaan 1
1930 Zaventem

Affiliate partner of Omnicom
Founding partner of Desmos